Publieksraadpleging nieuwe Bijzondere Nood- en Interventieplannen Sevesobedrijven

publish date
07.10.2024

Aankondiging: publieksraadpleging over de nieuwe Bijzondere Nood- en Interventieplannen van verschillende hogedrempel Sevesobedrijven.

Van 1 november 2024 tot 30 november 2024 organiseert de gouverneur van Antwerpen een publieksraadpleging over de nieuwe Bijzondere Nood- en Interventieplannen van enkele hogedrempel Seveso-bedrijven in de provincie.  Als inwoner van de betrokken gemeenten in de noodplanningszone kunt u de ontwerpteksten raadplegen en uw opmerkingen formuleren. Concreet gaat het om volgende bedrijven:

·        Acros Organics - Geel

Betrokken gemeenten: Geel

·        Blue Star Storage - Zwijndrecht

Betrokken gemeenten: Zwijndrecht

·        Nippon Shokubai Europe – Zwijndrecht

Betrokken gemeenten: Antwerpen, Zwijndrecht

·        Prayon – Puurs-Sint-Amands

Betrokken gemeenten: Puurs-Sint-Amands

·        Smartchim - Beerse

Betrokken gemeenten: Beerse

·        Specialty Chemicals Terminals en Indaver– Antwerpen

Betrokken gemeenten: Antwerpen

·        Van Moer Chemicals (site Schomhoeve) - Antwerpen

Betrokken gemeenten: Antwerpen

Seveso-bedrijven zijn ondernemingen die gevaarlijke stoffen produceren, behandelen, opslaan of vervoeren. Deze stoffen kunnen ontvlambaar, giftig of ontplofbaar zijn. België telt ongeveer 380 Seveso-bedrijven. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website www.seveso.be

Een Bijzonder Nood- en Interventieplan (of BNIP) is een document dat de overheid opstelt om zich voor te bereiden op bepaalde noodsituaties. Het plan bevat specifieke informatie die de hulpdiensten en de overheid in staat stellen om snel en doeltreffend te reageren op elk mogelijk gevaar. Een BNIP beschrijft onder meer de mogelijke risico’s, de alarmeringsprocedures, de beschermingsmaatregelen voor de bevolking, enz.

De ontwerpteksten van de nieuwe Bijzondere Nood- en Interventieplannen raadplegen kan enkel ter plaatse en na afspraak in de kantoren van de Federale Dienst Noodplanning van de Gouverneur (Italiëlei 4, 2000 Antwerpen). De raadplegingsperiode loopt van 1 november 2024 tot 30 november 2024. Een afspraak maken kan per e-mail via noodplanning@fdgantwerpen.be.

Meer informatie? Neem contact op met de dienst via noodplanning@fdgantwerpen.be.